Propuestas de ATTAC-Catalunya para evitar los desahucios en BCN

Attac-Catalunya ha podido participar en la Comissió Mixta de l’Ajuntament de Barcelona contra “los desahucios”.

Lo más importante ha sido el desenmascaramiento que ATTAC-cat ha hecho de la supuesta falta de pisos vacíos en Barcelona, ​​inverosímil hipótesis sobre la que trabajan los principales responsables de la Casa Grande para evitar desahucios.

Si no hay pisos aún tendremos que agradecer que caritativos banqueros o importantes inmobiliarias como Renta4 nos cedan algún pisillo que tienen perdido por ahí. Si no hay pisos en Barcelona, ya sabéis, la escasez aumenta el precio del supuesto alquiler social: propietarios y banqueros ceden pisos un poco por debajo del precio del mercado libre. Y por supuesto con todas las ayudas a fondo perdido que ofrece la Administración a estos filantrópicas empresas.

No es de extrañar, pues los bancos están apretando fuerte a la alcaldía para no se carguen demasiado las tintas contra ellas. Pueden estar tranquilos los responsables bancarios, Trias no es Obama, pues no se multaran los miles de pisos vacíos que tiene la banca por echar familias de su casa ni sobre su responsabilidad en los miles de hipotecas subprime que hay en la ciudad condal.

Desde Prouespeculació aplaudimos la valentía de los compañeros de Attac-Catalunya para coger el toro por los cuernos en la resolución que han presentado:

Propuestas reactivas de ATTAC- Catalunya contra desahucios

Introducció.

Aquestes mesures es basen en la idea de posposar qualsevol desnonaments fins que no hi hagi una solució definitiva de reallotjament. La solució a les execucions hipotecaries no pot ser a costa dels diners públics. La Banca haurà d’assumir que no hi haurà un sol llançament d’una unitat familiar fins que hi hagi un canvi clar de la conjuntura econòmica familiar.

No es veritat que hi hagi manca de pisos buits a Barcelona com proclama el grup Godó a La Vanguardia. Del 2002 al 2009 es van construir 32000 pisos (Xifres d’habitatge-PMHB). Al 2007 hi havia 782110 habitatges i 645752 llars per 1.595.110 habitants. Significa que al 2007 hi havia 135.000 que no eren primera residència. Si no són primera residència, que són segones? Potser no tot es habitatge buit. No parlem dels habitatges dels particulars, no fem demagògia amb això. Parlem dels pisos de les principals immobiliàries: les entitats financeres. Solament a una mitja de 10 desnonaments diaris per 200 dies hàbils i 4 anys de crisi surten que els bancs tenen a  Barcelona no menys de 6000 pisos.

La representant del Col·legi de Procuradors de Barcelona cita a la pàgina 5 de l’acta definitiva de la Comissió Mixta de 24-11-2012 que “SAC -> A Barcelona s’executen entre 20 i 30 llançaments diaris sense especificar tipologies. El Secretari General del SAC podria fer una estadística.

Propostes reactives d’ATTAC- Catalunya

►Refinançament del deute.

Nosaltres ens oposem a un refinançament que suposi un increment dels interessos pagats al final de l’amortització del deute hipotecari. No creiem que les famílies hagin de pagar fins més de 2 vegades el principal per interessos abusius quan les entitats financeres creen dels no res diners al BCE precisament per la promesa que la família pagarà el seu deute. El que cal es allargar els terminis sense augmentar ni el principal ni els interessos.

►Increment del fons d’Habitatge de lloguer social i altres tipologies (cooperatiu d’us)

►Increment del fons destinat per a famílies en situació de risc

  • Els Bancs controlen el preu de l’habitatge perquè controlen l’estoc de pisos buits, controlen quants posen a la venda o lloguer, controlen les Immobiliàries, Taxadores, etc. Al maig del 2011 tenien en venda als seus portals només 1100 pisos a la ciutat comtal. L’Ajuntament hauria d’estudiar la base de dades del SAC. Obligar als bancs i caixes a legalitzar els pisos que tenen per execucions hipotecàries sota penalització. Això permetria que paguin l’Impost de Transmissions Patrimonials i els rebuts de l’IBI, manteniment, escala, etc. i també pagar el IVA super-reduït de les dacions de les constructores i els seus corresponents IBI.
  • Proposem penalitzar amb recàrrecs de l’IBI doblant per cada any que estigui buit un pis de la Banca. Proposem una multa que dobli l’IBI anual per cada any que el pis no hagi estat legalitzat mantenint-lo en el llimb legal.
  • Proposem que aquestes penalitzacions a Bancs i Caixes passin a formar part del fons econòmic de Serveis Socials per situacions de risc. I aquests habitatges formarien part del Parc d’Habitatge Públic gestionat pel Patronat.
  • Proposem que els edificis inacabats i el sòl es faci càrrec l’Ajuntament en una negociació amb la Banca a preu de cost de la construcció o amb descomptes del 87% com demana el Banc d’Espanya per a provisions per al sòl. Aquests habitatges formarien part del Parc d’Habitatge Públic gestionat pel Consorci de l’Habitatge de Barcelona.
  • En aquests habitatges mencionats cal afegir els pisos buits i apartaments 10HJ del Patronat Municipal  i sumar la bossa d’habitatge social de les Oficines d’Habitatge de Barcelona
  • 10.000 pisos a Barcelona a 100 euros són possibles. Quan el 30% de les unitats familiars viuen per sota del llindar de la pobresa 100 euros és el màxim que podem pagar i algunes fins i tot amb ajuts. Per això, ATTAC-Catalunya creu que cal ajudar a les famílies abans que un pis estigui buit criant escarabats i rates.
  • Les Oficines d’Habitatge no poden posar com a requisit per llogar un pis que hi hagi nòmina o pensió, etc.
  • Recomanar a la Generalitat l’increment dels ajuts permanents i esporàdics al lloguer.

►Creació de Centres d’allotjament familiar.

ATTAC-Catalunya no creu que un hotel de famílies sigui el millor. Necessitaria una ferma disciplina que no es compatible amb famílies que acaben de patir un desnonament.

ATTAC-Catalunya

Print Friendly, PDF & Email

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Utilizamos cookies para mejorar la experiencia de navegación, y ofrecer contenidos sobre el derecho a la vivienda y contra los que especulan con nuestras vidas. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies