La P.A.H. EMPORDÀ i la TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE de FIGUERES denuncien manca d’aliments bàsics

CARTA OBERTA DIRIGIDA A:

Alcaldia de Figueres i Direcció de Serveis Socials

INFORMEN:

Que considerem que els aliments que ofereixen el Centre de Distribució d’Aliments de Cáritas no estan previstos perquè els ciutadans sense recursos puguin accedir a una dieta equilibrada i sana, com ho fa qualsevol família que no tingui la necessitat d’acudir-hi. Els aliments que ofereixen són estrictament de supervivència, o sigui: pasta, arros, llegums, llet, oli… Careixen dels productes més importants per a la salut com són verdures i fruita, aliments totalment imprescindibles que s’han de menjar diàriament tant per dinar com per sopar, així com de carn i peix i de menjar per a bebès.

Ens preguntem el criteri que ha tingut la direcció de Cáritas en gestionar un centre social de comestibles prescindint dels aliments més important per a la salut tot i comptant que tenen dos congeladors buits. Com es pretén que pugui un infant tenir un creixement adequat física i mental sense els nutrients bàsics? També ens preguntem com promouen els responsables del CDA aquesta discriminació entre els ciutadans més vulnerables. És que per Cáritas hi ha ciutadans de segona categoria que no mereixen alimentar-se adequadament?

Així mateix, considerem que la forma d’entregar, públicamernt, els aliments als usuaris, exhibint davant de tothom la seva pobresa, representa una humiliació tal que es correspon més a una imatge de “caritat” dels S-XVIII “la sopa boba” que a la d’un sistema d’esperit solidari i social, encarat a dignificar les persones i a donar-los tot el suport i les eines necessàries per poder sortir-se’n del forat emocional que comporta la penúria econòmica. Hi ha persones que s’avergonyeixen que els vegin els seus coneguts i que prefereixen passar gana a utilitzar aquest servei. També creiem que aquesta imatge pública, afecten l’article 18 de la Constitució sobre el Dret a la privacitat i a la intimitat.

Els usuaris no tenen el Dret a consumir els aliments que prefereixin o que necessitin per una malaltia específica o per intolerància a algun producte, i no podran adquirir els aliments que tinguin en stock al local de Cáritas: Exemples: intolerància a la lactosa, al gluten, malaltia de la diabetis… Com ho faran per menjar?

Nosaltres responsabilitzem d’aquesta violació dels Drets de les persones a l’Ajuntament de Figueres, ja que són ells els encarregats de protegir i emparar els ciutadans del municipi.

Article 25 1. de la Declaració Universal dels Drets humans:

Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; també té dret a la seguretat en cas d’atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa o altra manca de mitjans de subsistència independent de la seva voluntat.

Entenem que la donació d’aliments aquí a Figueres no es realitza d’una manera eficaç, ni permet una bona i adecuada nutritició a la gent, als infants, als malalts i als que necessiten d’una dieta especial:

-L’ajuntament externalitza l’alimentació de la ciutadania amb vulnerabilitat econòmica i els abandona en mans d’altres entitats que no cobreixen les necessitats de la població.

-L’ajuntament subvenciona Cáritas amb 200.000 euros. Es fa càrrec de les despeses dels lloguers de Cáritas tant del local d’entrega d’aliments, com del magatzem on guarda el menjar i dels camions de transport. El cost anual que paga l’ajuntament per tots aquests serveis són uns 70.000 euros, per tot el que hem explicat

SOL·LICITEM

Que l’ajuntament abandoni per obsoleta, humiliant, més cara i difícil de controlar l’externalització de la donació d’aliments, i que ho faci a través de serveis socials amb una tarja “visa solidària” amb un saldo digne i raonable depenent del número de components de la unitat familiar i amb totes les despeses justificades, que permetria als usuaris poder escollir els aliments que prefereixen o que necessiten a la botiga que volguessin, sense que ningú hagués d’assabentar-se del seu estatus econòmic. L’ajuntament s’estalviaria les subvencions a entitats, el cost dels lloguers i de transports i sobretot, els usuaris guanyarien qualitat i dignitat. A més, sempre són els tècnics de serveis socials els encarregats de facilitar les targes per gaudir de les ajudes, o sigui que en aquest cas, encara facilitaria més la feina.

Figueres, 11 de juny del 2018

P.A.H. EMPORDÀ TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE DE FIGUERES


Print Friendly, PDF & Email

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Utilizamos cookies para mejorar la experiencia de navegación, y ofrecer contenidos sobre el derecho a la vivienda y contra los que especulan con nuestras vidas. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies