Problemes especulatius a Mataró

El conjunt industrial de Can Fàbregas i de Caralt, al carrer Biada núm. 15,estava catalogat en el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró amb el màxim nivell de protecció (A) i havia estat qualificat en el Pla d’Actuació Urbanística Municipal del 2002 i del 2004 com a edifici important a conservar.

La proposta d’ubicar la «Locomotora Comercial» a la cruïlla del carrer Biada amb ronda Alfons XII suposa l’enderrocament de l’edifici de Can Fàbregas i de Caralt.

L’equip d’urbanisme, forçat per les exigents condicions volumètriques i estratègiques imposades, ha instat a la Comissió de Patrimoni a rebaixar el nivell de protecció de la fàbrica, per permetre’n la demolició. Aquesta decisió ha estat presa de manera precipitada, en una votació molt ajustada (sis vots a favor, cinc en contra i dues abstencions) i disposant d’unes dades històriques escasses que mereixien haver estat actualitzades i ampliades per a l’ocasió. Hauria calgut conèixer que en realitat aquesta fàbrica va ser construïda l’any 1879 com edifici de la Farinera Mataronesa.

Donades aquestes circumstàncies, les persones i col·lectius sotasignants,constituïts en el moviment ciutadà «Salvem Can Fàbregas i de Caralt»

1. Considerem un atemptat al patrimoni de la ciutat la decisió d’enderrocar l’edifici de Can Fàbregas i de Caralt, decisió presa sota la pressió dels interessos econòmics del centre comercial.

2. Exigim el retorn del conjunt de Can Fàbregas i de Caralt al seu nivell original de protecció (A) dins el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró, ja que el conjunt fabril no ha perdut cap dels elements que en el seu moment el van dur a ser catalogat i protegit.

3. No ens posicionem respecte el projecte de la «Locomotora Comercial» ni sobre la reforma urbanística d’aquest sector. No volem que es creï el fals dilema «Locomotora» versus Patrimoni. Donem suport la modernització i el progrés de la ciutat, perquè entenem que aquesta és una entitat viva i en contínua evolució, però alhora creiem que la modernitat no ha d’estar renyida amb la conservació del patrimoni històric.
Podent tenir progrés i patrimoni a la vegada, no tenim perquè renunciar al segon per obtenir el primer, sinó buscar la manera que ambdós puguin conviure amb respecte mutu.

4. Demanem la rehabilitació de les edificacions originàries del conjunt i la seva integració en l’entorn. Considerem que l’edifici catalogat ha de ser compatible amb qualsevol ús que se li vulgui donar, tant sigui privat com públic. Demanem que s’explorin totes les possibilitats de redistribució d’equipaments, sòl comercial i sòl destinat a habitatges de les illes sota aquest pla de reurbanització per tal de fer compatibles els exigents interessos de la firma comercial amb els interessos patrimonials i socials de la ciutat, que també haurien de ser igual d’exigents. D’aquesta manera, Can Fàbregas seguirà essent un element que enriquirà el paisatge urbà i formarà part d’una entitat urbana ordenada.

5. Proposem a l’Ajuntament que en totes les operacions urbanístiques es vetlli per la preservació del patrimoni arquitectònic (catalogat oficialment o no), que defineix el paisatge urbà, la identitat, la història i que contribueix a donar qualitat de vida a totes les persones que vivim a Mataró i que hi viuran en futures generacions. Invertir en patrimoni també és fer una inversió de futur.

Si us voleu adherir a la plataforma nomes heu de fer clic a www.salvemcanfabregas.org

Col·lectiu cívic «Salvem Can Fàbregas i de Caralt»
Mataró, gener de 2007

Print Friendly, PDF & Email

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Utilizamos cookies para mejorar la experiencia de navegación, y ofrecer contenidos sobre el derecho a la vivienda y contra los que especulan con nuestras vidas. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies