COMENTARIS SOBRE LA REALITAT DEL QUE PASSA A FIGUERES PER L’INACTIVITAT DE L’AJUNTAMENT

Article del Diari de Girona: La meitat dels habitants de Figueres, en risc de pobresa o d’exclusió social

La Taula Energètica i d’Habitage de Figueres no para de denunciar la situació de catàstrofe social en la qual es troba la ciutat de Figueres. Moltes vegades ens han acusat de ser alarmistes , extremistes, etc., però la realitat és la que és, per molt que molesti a alguns sectors figuerencs. Nosaltres podem verificar que una gran quantitat de persones que vénen a l’assamblea confessen no tenir recursos suficients ni per poder menjar, ni per pagar el lloguer, ni l’aigua, gas i electricitat, ni les escoles, i que molts viuen en unes vivendes insalubres i deteriorades que malmeten la seva salut…
Que gairebé la meitat dels figuerencs estiguin en risc de pobresa o d’exclusió social (exactament un 47,8%) és el resultat d’un govern péssim, negligent, indiferent i de mala fe cap a les necessitats dels ciutadans. Un govern que no ha complert les gestions obligatòries de tot consistori de vetllar i d’ocupar-se del benestar de la ciutadania com la de generar feina, crear un parc d’habitatges perquè la gent no hagi d’acabar ocupant pisos on malviuen, o quedar-se al carrer, o anar a pensions, pagades per l’ajuntament, amb un cost molt superior que el d’un pis, multar els bancs que tenen pisos buits i/o expropiar-los per 10 anys per tenir vivendes socials, gestionar la pobresa energètica informant a les víctimes de les multinacionals dels seus drets i no permetent que passessin fred les famílies i les criatures, rehabilitar pisos (Fa dos anys que els govern va comprar 7 pisos que encara estan buits sense arreglar) construir un alberg, perquè la gent no hagi de dormir en hamaques al menjador de Cáritas, crear infraestructures tant culturals com d’esports, sobretot, perquè els nens no hagin d’estar-se als carrer, amb tot el perill que això comporta, no permetre l’apartheid escolar dels infants que no poden fer ni les activitats escolars,ni tenir els llibres que el professorat els reclama, creant una política de desigualtat i marginació a les mateixes escoles, nens que a causa d’aquesta política discriminatòria, no trigaran a abandonar els seus estudis, i pasaran a ser ser la carn de canó d’aquesta política freda, elitista i deshumanitzada i a més a més, negar el Dret a l’empadronament a molts ciutadans que estan vivint a Figueres i que per aquest motiu no poden tenir ni tarja sanitària, ni fer cursos, ni poder optar a ajudes com la del menjar…

Explica el diari de Girona que segons la taxa AROPE de l’any 2017, el 47,8% de la població de Figueres es trobava en risc de pobresa o exclusió social, un percentatge 25,3 punts superior respecte a la població en risc a Catalunya , però malgrat aquesta situació, Figueres és dels municipis que menys prestacions reben els ciutadans:O sigui un 50% de la població de Figueres està en vulnerabilitat econòmica i el govern no dota a uns serveis socials ni de recuros, ni de personal suficient, ni d’una bona direcció. Enfí, els polítics cobren i es fan la foto corresponent i la població passa penúries i es mor lentament. La pregunta és: Fins quan aguantarem tanta vilesa i depravació?
La meitat dels habitants de Figueres, en risc de pobresa o d’exclusió social

Los compañeros de la Taula Energètica i de l’Habitatge de Figueres nos hacen llegar esta noticia del Diario de Figueres, donde muestran la batalla que llevan adelante para exigir a ese Ayuntamiento más implicación en la problemática que muestra la noticia. Podéis ver su lucha en su página de nuestro portal.
Diari de Girona

La diagnosi encarregada per l’Ajuntament retrata la situació de vulnerabilitat dels habitants de la ciutat | Baixos ingressos, privacions materials i les dificultats per pagar serveis com llum, aigua o calefacció són els principals indicadors observats

FONT: Anna Font

27.02.2018 | 07:08

Les xifres de l’última diagnosi sobre la situació de la pobresa a Figueres posa de manifest unes dades alarmants. Gairebé la meitat dels figuerencs està en risc de pobresa o d’exclusió social amb una renda molt per sota de la mitjana catalana i en una ciutat amb uns Serveis Socials «desbordats», tal com ja ha manifestat anteriorment l’Ajuntament.

L’elevat percentatge de ciutadans amb ingressos econòmics baixos és el principal indicador de la pobresa a Figueres, en una ciutat on més de la meitat dels seus ciutadans tenen problemes per arribar a finals de mes. Segons la taxa AROPE, l’any 2017, el 47,8% de la població de Figueres es trobava en risc de pobresa o exclusió social, un percentatge 25,3 punts superior respecte a la població en risc a Catalunya (22,5%).

 A la capital de l’Alt Empordà el principal motor del risc social és la pobresa econòmica, és a dir, hi ha un elevat nombre de ciutadans amb ingressos econòmics baixos. Cada figuerenc comptava l’any passat amb una mitjana d’ingressos anuals nets de 9.000 euros, 3.700 menys que en el conjunt de Catalunya (12.660 euros). Però la diferència és encara més gran si es compara la renda familiar disponible per llar entre Figueres (21.742,50 euros) i Catalunya (31.339 euros), amb gairebé deu mil euros de diferència.

Això deriva en diverses privacions materials com no poder anar de vacances almenys una vegada a l’any o fer-se càrrec de despeses econòmiques imprevistes. També es perceben privacions com la de no poder mantenir l’habitatge a una temperatura adequada (24,4%) o no poder permetre’s tenir un cotxe (22,1%) endarrerir-se a l’hora de pagar els rebuts de l’habitatge (18,6%).

La pobresa energètica és el pa de cada dia en tres de cada deu llars, amb dificultats per pagar despeses de serveis d’aigua, llum i calefacció i d’altres que ja no poden ni mantenir l’interior a una bona temperatura. Tot plegat, en una ciutat on la meitat dels seus habitants tenen problemes per arribar a final de mes, amb més població jove que gran (malgrat el sobreenvelliment d’aquesta) i un percentatge d’immigració del 28%, similar al conjunt de la comarca però que duplica la dada catalana.

Malgrat que la pobresa econòmica sol estar vinculada amb una baixa intensitat del treball (atur i precarietat laboral), en el cas de Figueres no es poden associar aquests dos factors, ja que les xifres són pràcticament idèntiques al nivell registrat a tot el país (7,2%).

Menys prestacions socials

I davant d’aquest escenari, el 45% de les llars de Figueres reben prestacions socials, un percentatge molt per sota de la situació de les llars catalanes (61%), malgrat que la taxa de risc de pobresa és molt més elevada a la capital alt-empordanesa. Tot plegat en una ciutat on més de la meitat dels seus habitants viuen en un habitatge pel qual han de pagar lloguer o hipoteca.

L’estudi de pobresa encarregat per l’Ajuntament i acabat a finals d’any també posa el focus en el fracàs escolar. En el cas de l’educació secundària el percentatge és elevat: el 20,2% dels estudiants de quart d’ESO no van superar-lo, en canvi, en el conjunt de Catalunya és només del 13%. La població nascuda a l’Estat espanyol té un nivell d’estudis força superior al de la població estrangera, en una ciutat on dos de cada deu ciutadans té estudis primaris, la mateixa proporció que els que han assolit formació superior.
LA TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE DE FIGUERES INFORMA:

QUE UNA DONA AMB UNA GREU INFERMETAT, PER LA QUAL L’HAN OPERADA DIVERSES VEGADES, I QUE ARA LI HA TORNAT A REBROTAR. L’AJUNTAMENT, DESPRÉS D’UN DESNONAMENT DE FA 5 MESOS, L’HA DEIXADA EN UNA PENSIÓ, ON HA DE PUJAR ESCALES QUAN ELLA NO POT GAIREBÉ NI CAMINAR. AVUI LA TAULA ENERGÈTICA HA TRUCAT A HABITATGE DE LA GENERALITAT I ENS HA DIT QUE A CAUSA DE L’EMERGÈNCIA SOCIAL D’AQUESTA DONA VAN COMUNICAR, EL 16/OCTUBRE, A LA REGIDORA DE BENESTAR I FAMÍLIA, SRA. DOLORS PUJOL, QUE LI HAVIEN APROVAT EL PROGRAMA 60X40, PEL QUAL L’AJUNTAMENT LI BUSCAVA UN PIS DE LLLOGUER PER AQUESTA DONA I LA GENERALITAT LI PAGAVA EL 60% DEL SEU IMPORT I L’AJUNTAMENT EL 40%. NO HO HAN FET. AQUESTA DONA HA ESTAT PATINT ELS DOLORS DE LA SEVA CRUEL INFERMETAT SUMANT-HI ELS DE LA INCOMODITAT D’HAVER DE SORTIR CADA DIA PER ANAR A DINAR, A SOPAR, A PORTAR LA ROBA BRUTA, ETC. PENSEM QUE L’AJUNTAMENT HA ARRIBAT A UN LÍMIT INSOPORTABLE DE MALTRACTAMENT CAP ELS CIUTADANS MÉS VULNERABLES, ESTAN ACTUANT D’UNA MANERA DESPIETADA I ENS PREGUNTEM QUANTES PERSONES: PENSIONISTES, JUBILATS, ATURATS, SENSE RECURSOS, ETC. DEUEN MORIR-SE LENTAMENT SENSE QUE ENS N’ASSABENTEM. PREGUNTA: FINS QUAN HO AGUANTAREM?
“No poden deixar que es mori de gana”

Diari de Girona

19 de febrer de 2018

La Taula Energètica i d´Habitatge es concentra davant Serveis Socials de Figueres per aconseguir menjar per una jove sense sostre

19.02.2018 | 13:01

Una vintena de membres de la Taula Energètica es van concentrar davant Serveis Socials

Una vintena de membres de la Taula Energètica es van concentrar davant Serveis Socials Jaume Purcallas

«Tinc ganes de suicidar-me», reconeix la Guadalupe, una jove de 20 anys sense sostre ni accés a menjar que fa mig any que va arribar a Figueres. La noia va arribar a Figueres fa mig any des de Valls. No disposa de cap habitatge i a les nits dorm al Local Social, on l’Ajuntament de Figueres va habilitar l’espai del menjador amb llits plegables perquè les persones indigents poguessin passar-hi, si més no, les nits des de les 23 hores fins les 7 del matí.

La Taula Energètica i de l’Habitatge de Figueres es va concentrar divendres al matí a la seu de Serveis Socials de la ciutat per denunciar el seu cas d’emergència social.

«Es va desmaiar davant nostre» explica la Rosa Maria Chia des de la Taula Energètica. La jove els va explicar que feia dies que no menjava i que des de Serveis Socials no l’havien pogut al no estar empadronada.

Va visitar el CAP d’urgència, tal com va explicar la Taula d’Habitatge, i l’informe mèdic constata que pateix depressió i ansietat. La jove tampoc té ingressos per poder pagar els medicaments que li han receptat.

«No poden deixar que una persona mori de gana», insisitia Chica. Una vintena de membres de l’associació es van concentrar als Serveis Socials de Figueres per tal d’aconseguir accés continuat a aliments i un habitatge propi.

Arran de la concentració de la Taula Energètica, Serveis Socials es va comprometre a servir-li dinar i sopar al menjador social. De moment, continuarà dormint al local social on «comparteixo sala amb toxicòmans i no hi ha privacitat», diu la Guadalupe.

El regidor de Compromís d’Esquerres, Òscar Vergés, present en la concentració, va reclamar al govern la revisió de la gestió de la pobresa a Figueres i va carregar contra la “insuficiència” dels recursos destinats per a l’emergència habitacional.
SERVEIS SOCIALS ES NEGUEN A ABONAR LA MEDICACIÓ D’UNA NOIA SENSE RECURSOS, QUE URGÈNCIES LI VA RECEPTAR, AL DIAGNOSTICAR-LI UNA GREU DEPRESSIÓ DE RIS

 

LA TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE DE FIGUERES INFORMA QUE EN DATA 20-2-2018:

Que tal com vam explicar, ahir, la noia de 20 anys, que està al carrer vivint i que finalment, serveis socials, li permeten menjar, cosa que abans li negaven, però que encara, tot i estar tan malalta, no li han donat cap allotjament, va anar al metge d’urgències i li va diagnosticar una greu depressió amb ansietat que pot tenir conseqüències de risc. Avui, aquesta noia s’ha presentat a serveis socials, perquè necessitava que li abonessin un dels medicaments que havia de prendre’s i que ella, en no tenir recursos, no podia compra-lo. Doncs, bé, la recepcionista de serveis socials, li ha negat que pogués parlar amb la seva treballadora social, ja que li ha dit que a partir d’ara ja no pagaran ni medecines ni ulleres. En assabentar-nos d’aquesta negativa respecte a negar a una persona una cosa tan indispensable com és una medicina, hem escrit un e-mail, immediatament, a serveis socials, per comentar que era imprescindible que tingués la medicació i els hi hem enviat l’informe mèdic, però tot i així quan aquesta noia ha arribat, li han dit que anaven a tancar i que no li farien res. Seguidament han sortit tots els treballadors, deixant-la abandonada…

Com es trobava tan malament, ha anat d’urgències, que l’han atès, l’han medicada, i li han fet una nota per serveis socials comunicant-los que demà havien d’abonar-li la medicació a aquesta pacient, ja que la necessitava.

Què més pot passar ja a serveis socials? Com podem aguantar el maltractament cap a les persones més vulnerables? De continuar així i no rebel.lar-nos, Figueres es convertirà en un municipi on es deixarà morir els més pobres: pensionistes, aturats, etc. gent jove…

I ara, si ens posem a la pell, d’aquesta, gairebé, adolescent, maltractada, desemparada, humiliada, menyspreada, sola, abandonada al carrer, trista, deprimida, amb un atac d’ansietat, tenim raons per témer per la seva vida i responsabilidar a l’administració de qualsevol dany que pugui patir.

 
No poden deixar que es mori de gana

 

 

La Taula Energètica i d´Habitatge es concentra davant Serveis Socials de Figueres-Girona per aconseguir menjar per una jove sense sostre

«Tinc ganes de suicidar-me», reconeix la Guadalupe, una jove de 20 anys sense sostre ni accés a menjar que fa mig any que va arribar a Figueres. La noia va arribar a Figueres fa mig any des de Valls. No disposa de cap habitatge i a les nits dorm al Local Social, on l’Ajuntament de Figueres va habilitar l’espai del menjador amb llits plegables perquè les persones indigents poguessin passar-hi, si més no, les nits des de les 23 hores fins les 7 del matí.

La Taula Energètica i de l’Habitatge de Figueres es va concentrar divendres al matí a la seu de Serveis Socials de la ciutat per denunciar el seu cas d’emergència social.

«Es va desmaiar davant nostre» explica la Rosa Maria Chia des de la Taula Energètica. La jove els va explicar que feia dies que no menjava i que des de Serveis Socials no l’havien pogut al no estar empadronada.

Va visitar el CAP d’urgència, tal com va explicar la Taula d’Habitatge, i l’informe mèdic constata que pateix depressió i ansietat. La jove tampoc té ingressos per poder pagar els medicaments que li han receptat.

«No poden deixar que una persona mori de gana», insisitia Chia. Una vintena de membres de l’associació es van concentrar als Serveis Socials de Figueres per tal d’aconseguir accés continuat a aliments i un habitatge propi.

Arran de la concentració de la Taula Energètica, Serveis Socials es va comprometre a servir-li dinar i sopar al menjador social. De moment, continuarà dormint al local social on «comparteixo sala amb toxicòmans i no hi ha privacitat», diu la Guadalupe.

El regidor de Compromís d’Esquerres, Òscar Vergés, present en la concentració, va reclamar al govern la revisió de la gestió de la pobresa a Figueres i va carregar contra la “insuficiència” dels recursos
UNA NOIA DE 20 ANYS ES MAREJA DE GANA A LA NOSTRA ASSEMBLEA!

LA TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE DE FIGUERES INFORMA:

Que ahir, va venir a la nostra assemblea, una noia de 20 anys que es troba sense domicili ni menjar. Ens va explicar que va anar moltes vegades a serveis socials per demanar ajuda, però que li comenten que no li poden donar cap allotjament ni “MENJAR” perquè diuen que tenen el menjador ple. Estava marejada i es trobava malament de no haver menjar res. Només, pot aixoplugar-se a Cáritas a partir de les 23 hores fins a les 6 hores del matí, on tenen unes quantes hamaques, perquè homes i dones, tots junts, sense intimitat, s’hi estiguin. Totes aquests hores 17 hores les passa al carrer patint fred. Avui hem enviat a l’ajuntament dues cartes demanant-los que allotgessin a aquesta noia en un lloc més digne i que li donessin menjar perquè no en té, però en anar-hi ella li han respost que NO li’n donarien perquè NO tenien plaça al menjador! I a més, com tampoc NO està empadronada a Figueres, tornant a incomplir la llei de l’empadronament, suposem que els hi és indiferent si aquesta noia es mor de fam o de fred… L’Han enviada a Cáritas “diocesana”, que li han dit que només li donaven dos entrepans per avui i prou! Com es pot aguantar que Cáritas i Serveis Socials menyspreïn, maltractin, torturin, deixin morir als més desvalguts… ?

Agrairíem a Compromís d’Esquerres i a la CUP, a qui també enviarem aquest escrit, que intervinguessin en aquest assumpte tan greu de negar aliments a qui ho necessiti, perquè és horrorós veure que una noia es desmaia de gana, i creiem que seria necessari que assistissin a les reunions que fem les entitats a on hi van la gent amb precarietat a exposar els seus problemes, perquè la realitat del poble la transmet la gent del carrer.
una bebè de 16 mesos no està vacunada perquè Ajuntament de Figueres nega l’empadronament a la família.

Que en el mes de novembre del 2017, vam denunciar que una família amb una bebè de 16 mesos i, amb total vulnerabilitat econòmica, que necessitaven menjar, roba…, però, sobretot, vacunes per a la criatura, que no les hi havien posat a l’Hospital, per no estar empadronats, havien anat a Serveis Socials de Figueres i no els van voler atendre perquè no estaven empadronats i que els van fer fora.dient-los que no els ajudarien en res. Seguidament, van anar a Cáritas “Diocesana” que els hi van comunicar que tampoc no podien fer res per ells ja que només ajudaven la gent que estava empadronada, suposem que l’administració no els deu subvencionar si no és en el cas de persones empadronades S’entén que per Cáritas els interessos econòmics primen més que l’ajuda a les persones. O sigui que L’administració es va mostrar totalment indiferent als requeriments bàsics per a poder sobreviure una criatura que va quedar totalment desemparada tant per serveis socials com per Cáritas.

La nostra entitat va demanar auxili al Síndic de Greuges, el qual es va posar en contacte amb l’administració demanant un informe d’aquesta família. Avui hem rebut una comunicació del Síndic que diu que ja ha passat el termini de temps legal perquè l’administració respongués al seu requeriment, però que malgrat tot, no havien rebut cap contestació de l’Ajuntament.

Ens hem trobat moltíssimes vegades amb la negativa de l’Ajuntament de Figueres d’empadronar a persones, deixant-les en un estat de total desempar i incomplint la llei establerta sobre l’empadronament notificada en el BOE número 71 del 24 de març del 2015 que diu:

El Padrón debe reflejar el domicilio donde realmente vive cada vecino del municipio, incluso en ausencia total de techo…
…Se debe aceptar como domicilio cualquier dirección donde efectivamente vivan los vecinos, y por otro que pueda y deba recurrirse a un domicilio ficticio en los supuestos en que una persona que carece de techo reside habitualmente en el municipio y sea conocida por los servicios sociales correspondientes.
Los servicios sociales indicarán la direccción que debe figurar en la inscripción padronal y se comprometen a intentar la práctica de la notificación de una comunicación de alguna administración pública..
En estas condiciones, la dirección del empadronamiento será la que señalen los servicios sociales: la dirección del propio servicio, la del albergue, la del punto geográfico donde este vecino suele pernoctar…

A hores d’ara, aquesta família encara no està empadronada. o sigui que tenim a Figueres, una família amb una bebè que no tenen dret a la Sanitat Pública i que l’administració, a més d’incumplir amb la llei dels Drets humans i dels infants, infringeix la llei establerta sobre els empadronaments.

Aquest Ajuntament està actuant des de fa molts anys amb una manca d’ètica, desídia, insensibilitat i indiferència escandalosa davant de la pobresa dels seus ciutadans No informant-los dels seus drets, no fent cap política per reduir la pobresa, no multant els bancs que tenen pisos buits per poder fer un parc d’habitatges, no tenint un alberg en condicions per poder donar allotjament als transehunts, no posant recursos suficients per serveis socials, no fent conìxer la llei 24/2015 de l’Habitatge i de la pobresa energètica, incomplint les lleis…

Aquesta informació va estar enviada per escrit, en el seu moment, tant a la CUP com a Compromís d’Esquerra. L’oposició no hauria de permetre que el consistori vulneri els Drets humans sistemàticament. Fa falta uns partits polítics socials i activistes que denunciïn i impedeixin les injustícies socials.


+++ MÉS INFORMACIÓ+++
QUE HEMOS HECHO LOS CIUDADANOS DE FIGUERES PARA MERECER ESTE AYUNTAMIENTO?

LA TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE DE FIGUERES INFORMA:

La señora X vive en un piso sin agua, gas y electricidad. Tiene un desahucio en marzo, por carecer de recursos económicos para pagar el alquiler del piso. Al adolecer el ayuntameinto de alojamientos sociales para ofrecer a las personas y familias que tienen que abandonar sus hogares por no poder pagarlos, los derivan a vivir por un tiempo indefinido, en una pensión, pero como esta señora tiene un animal doméstico y en la pensión no aceptan mascotas, ha preferido sacrificarse y estar en tan malas condiciones en este piso, esperando que le ofrecieran una vivienda de la mesa de emergencia.

La historia posterior es la siguiente y es real aunque cueste creerlo:

1)-A mediados de setiembre, los servicios sociales comunican a la Sra. X que podía ir a vivir a la pensión, mientras le buscaban una vivienda, pero como ella no podía marcharse abandonando a su mascota continuó en el piso.

2)-A principios de noviembre, le comunican a la Sra. X, que ya tienen una vivienda adecuada y que seguidamente ya podrá entrar a vivir en ella, con la lógica alegría y alivio que esto le produce.

3)-A mediados de noviembre le comunican los servicios sociales a la Sra. X que el piso que le tenían asignado ha sido “okupado” y que tienen que buscar otra vivienda.

4)-A mediados de enero le comunican a la Sra. X de servicios sociales que ya pueden ir a ver el piso ya que ya está vacío. Cuando van a verlo, no pueden entrar puesto que la policía (suponemos) la ha sellado con una puerta de hierro. Llaman a la Guardia Urbana, que se persona en el lugar, pero que comentan que no pueden hacer nada.

5)-A finales de enero los servicios sociales llaman a la Sra. X y le dicen que se ha perdido la llave de este piso y por la cual cosa ya no puede entrar, o sea que se ha de esperar a que le busquen otro piso.

El pasado año, el ayuntamiento pagó 146.000 euros en hostales y pisos gestionados por terceros. Cuanto dinero podría haber ahorrado este municipio con una buena gestión en la vivienda? Explican que compraron 20 pisos hace casi dos años que permanecen sin rehabilitar. Asimismo, hay 783 pisos vacíos de entidades financieras, que provienen de ejecuciones hipotecarias y que podrían haber multado como señalan las ordenanzas fiscales del 2016, o expropiarlos por un periodo de 10 años según la ley 24/2015. y así haber obtenido un parque de viviendas y fondos para rehabilitarlas.
Hasta cuando aguantaremos a un gobierno que desprecia la sociedad no implicándose en los problemas sociales más importantes y llevando sus gestiones con desidia y negligencia?

UNA BEBÈ DE 16 MESOS I ELS SEUS PARES NO PODEN TENIR ASSISTÈNCIA SANITÀRIA PERQUÈ L’AJUNTAMENT DE FIGUERES ELS HI NEGA L’EMPADRONAMENT.

LA TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE DE FIGUERES INFORMA:

Que en el mes de novembre del 2017, vam denunciar que una família amb una bebè de 16 mesos i, amb total vulnerabilitat econòmica, que necessitaven menjar, roba…, però, sobretot, vacunes per a la criatura, que no les hi havien posat a l’Hospital, per no estar empadronats, havien anat a Serveis Socials de Figueres i no els van voler atendre perquè no estaven empadronats i que els van fer fora.dient-los que no els ajudarien en res. Seguidament, van anar a Cáritas “Diocesana” que els hi van comunicar que tampoc no podien fer res per ells ja que només ajudaven la gent que estava empadronada, suposem que l’administració no els deu subvencionar si no és en el cas de persones empadronades S’entén que per Cáritas els interessos econòmics primen més que l’ajuda a les persones. O sigui que L’administració es va mostrar totalment indiferent als requeriments bàsics per a poder sobreviure una criatura que va quedar totalment desemparada tant per serveis socials com per Cáritas.

La nostra entitat va demanar auxili al Síndic de Greuges, el qual es va posar en contacte amb l’administració demanant un informe d’aquesta família. Avui hem rebut una comunicació del Síndic que diu que ja ha passat el termini de temps legal perquè l’administració respongués al seu requeriment, però que malgrat tot, no havien rebut cap contestació de l’Ajuntament.

Ens hem trobat moltíssimes vegades amb la negativa de l’Ajuntament de Figueres d’empadronar a persones, deixant-les en un estat de total desempar i incomplint la llei establerta sobre l’empadronament notificada en el BOE número 71 del 24 de març del 2015 que diu:

El Padrón debe reflejar el domicilio donde realmente vive cada vecino del municipio, incluso en ausencia total de techo…
…Se debe aceptar como domicilio cualquier dirección donde efectivamente vivan los vecinos, y por otro que pueda y deba recurrirse a un domicilio ficticio en los supuestos en que una persona que carece de techo reside habitualmente en el municipio y sea conocida por los servicios sociales correspondientes.
Los servicios sociales indicarán la direccción que debe figurar en la inscripción padronal y se comprometen a intentar la práctica de la notificación de una comunicación de alguna administración pública..
En estas condiciones, la dirección del empadronamiento será la que señalen los servicios sociales: la dirección del propio servicio, la del albergue, la del punto geográfico donde este vecino suele pernoctar…

A hores d’ara, aquesta família encara no està empadronada. o sigui que tenim a Figueres, una família amb una bebè que no tenen dret a la Sanitat Pública i que l’administració, a més d’incumplir amb la llei dels Drets humans i dels infants, infringeix la llei establerta sobre els empadronaments.

Aquest Ajuntament està actuant des de fa molts anys amb una manca d’ètica, desídia, insensibilitat i indiferència escandalosa davant de la pobresa dels seus ciutadans No informant-los dels seus drets, no fent cap política per reduir la pobresa, no multant els bancs que tenen pisos buits per poder fer un parc d’habitatges, no tenint un alberg en condicions per poder donar allotjament als transehunts, no posant recursos suficients per serveis socials, no fent conìxer la llei 24/2015 de l’Habitatge i de la pobresa energètica, incomplint les lleis…

Aquesta informació va estar enviada per escrit, en el seu moment, tant a la CUP com a Compromís d’Esquerra. L’oposició no hauria de permetre que el consistori vulneri els Drets humans sistemàticament. Fa falta uns partits polítics socials i activistes que denunciïn i impedeixin les injustícies socials.
Catalunya: CGT denuncia opacidad y falta de control público en los centros de menores gestionados por grupos privados

Los escándalos de pederastia y la gestión caótica y de lucro privado ha vuelto insostenible la situación como indican muchas entidades como la nuestra y la Taula Energética i de l’Habitatge de Figueres.

Según un grupo de trabajadores de educación social de este sindicato, el aumento de incidentes y la degradación de condiciones está relacionado con el proceso de privatización que ha hecho que el 80% de las plazas actuales estén gestionadas por grupos privados.
Las trabajadoras y trabajadores sociales de la CGT consideran que la falta de control y la progresiva ‘privatización’ de la tutela de menores ha generado la irrupción de un círculo de intereses que tiene interconexiones entre la administración pública y los grupos privados que hacen negocio.
Entre los ejemplos que mencionan está el del mismo Ricard Calvo, actual director general de la DGAIA (y concejal de ERC en Girona), anteriormente vinculado como gerente de entidades como Plataforma Educativa, Fundación Resilis y Fundación FASI, dedicadas a la gestión de centros de menores.

Varios trabajadores del ámbito de la educación social y afiliados al sindicato CGT han denunciado esta mañana en rueda de prensa la situación “insostenible” que, a su juicio, se vive en muchos centros residenciales para menores que dependen de la Dirección General de Atención a la Infancia y la Adolescencia (DGAIA), marcada por un incremento de los episodios de incidentes. “Los niños titulados en centros de menores se encuentran un una situación de derechos, tal como ha denunciado el propio Síndic de Greuges en varios informes”, apuntó Robert Morral, de la sección de trabajo social de esta organización sindicato.

Según esta denuncia pública, “la falta de recursos terapéuticos se sustituye por medicación psiquiátrica, que debería estar bajo supervisión de personal médico, no bajo supervisión de educadores. Tampoco hay agilidad en la reubicación de los menores, ni en los procesos de acogida a familias “. Esta progresiva “degradación” de condiciones se traduce, según los representantes sindicales, en un aumento de denuncias por incidentes en el seno de los centros por causas vinculadas a conductas sexuadas, consumo de tóxicos o patologías de salud mental grave, que deben asumir centros que no cuentan con personal suficiente especializado. Las trabajadoras de la CGT recuentan hasta 150 incidentes reportados durante el año 2015 sólo en centros de gestión pública y “número inconcreto los privados, donde tenemos menos afiliados, y nos es mucho más difícil hacer seguimiento”. “Hay centros donde han tenido que ir los mozos dos veces en un solo día”, apunta el representante del sindicato.

Para la sección sindical de la CGT, “de incidentes ha habido siempre, pero la situación se ha agudizado en estos últimos años, debido a la saturación de los centros, la falta de inversión y recursos, la progresiva externalización de la gestión de las menores tuteladas a entidades privadas, tituladas por fundaciones o empresas del tercer sector, y la imposibilidad por parte de la administración de fiscalizar el uso de los recursos públicos que llevan a cabo estos agentes privados.

Desde CGT afirma que actualmente hay 2.720 plazas para menores tuteladas en Cataluña, de las que un 80% (unas 2.200) se gestionan de forma privada o concertada. Y de este 80%, el 30% son centros religiosos, como el CRAE Montserrat de Cerdanyola, gestionado por el Instituto Secular de la Cruzada Evangélica.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, junt al director de DGAIA, Ricard Calvo, en la presentació de l’estudi “El benestar subjectiu dels adolescents tutelats a Catalunya”. Pla general. 10 de juny del 2016.

Entre 3.000 i 4.000 euros por residente

Se gastan millones de euros con la construcción y reformas de centros que ya se encuentran impecables les dan a fundaciones para que las gestionen de manera privada, además de la donación de suelo público para la construcción de centros privados”, denuncia un comunicado que han difundido hoy las trabajadoras sociales de la CGT. Por cada niño que reside en estos centros gestionados por fundaciones, la DGAIA les paga al menos 3.000 euros; a veces 4.000, sin que haya ninguna fiscalización ni auditoría interna“, detalla la nota.

Fuentes de la DGAIA reconocen que no hay ningún órgano que fiscalice el dinero público otorgados a grupos privados, “sólo un servicio de inspección y registro del departamento que hace investigaciones motivadas por alguna denuncia”

En varias ocasiones nos dirigimos a la antigua directora de la DGAIA, Mercè Sanmartí, para pedirle que se auditaran los centros concertados y los de gestión privada. Y la respuesta siempre era ‘sí, sí, lo tenemos que hacer ‘, pero todavía estamos esperando, aseguró Morral. Fuentes de la misma DGAIA consultadas por la Directa reconocen que no hay ningún órgano que fiscalice el dinero público otorgados a grupos privados para la gestión de centros de menores. “Sólo existe un servicio de inspección y registro del departamento de Servicios Sociales que hace investigaciones periódicas, motivadas por alguna denuncia “. La falta de control y la progresiva ‘privatización’ de la tutela de menores ha generado la irrupción de un círculo de intereses que tiene interconexiones entre la administración pública y los grupos privados que hacen negocio.

Las trabajadoras sociales afiliadas a la CGT consideran que, la falta de control y la progresiva ‘privatización’ de la tutela de menores ha generado la irrupción de un círculo de intereses que tiene interconexiones entre la administración pública y los grupos privados que hacen negocio. Entre los ejemplos que mencionan está el del mismo Ricard Calvo, actual director general de la DGAIA (y concejal de ERC en Girona), anteriormente vinculado como gerente entidades Plataforma Educativa, Fundación Resilis y Fundación FASI, dedicadas a la gestión de centros de menores, como el Mas Garriga. La Plataforma Educativa, según la CGT, es una “fundación empresarial que según su propia página web gestiona más de 10 millones de euros, más del 80% proveniente de la financiación pública, sin ningún control ni auditoría pública independiente conocida”


+++ INFORMACIÓN…

Ricard Calvo
El responsable de Infancia de la generalitat de Catalunya dimite en plena polémica por los centros de menores

……..

Ricard Calvo alega cansancio y también abandona su cargo de regidor en Girona-ciudad.

 
Vivienda: el despilfarro de dinero público en Figueres ¿es moneda corriente en el país?

LA TAULA ENERGÈTICA I D’HABITATGE DE FIGUERES

certifica que

… el Ayuntamiento de Figueres está llevando una política de gestión económica nefasta, negligente, de mala praxis e indiferente hacia los ciudadanos de Figueres, malgastando el dinero del erario público y dejando de lado los aspectos sociales básicos: de la vivienda, agua, gas, luz, alimentación, educación, sanidad … Incluso, en casos de emergencia social, los servicios sociales, no pueden ofrecer ninguna vivienda para alojar a ninguna familia ni a ninguna persona enferma, ni de la tercera edad … Sencillamente porque no existe.

El mismo Hospital de Figueres, cuando se encuentra en algún caso en el que necesitan de algún lugar para ubicar un paciente, se encuentra totalmente impotente, y los médicos ante esta carencia tan grave, no saben cómo resolverlo.

Según comunica el Sr. Oscar Verges, Regidor de Compromiso de Izquierdas por Figueras, en este municipio hay 783 pisos vacíos que provienen de ejecuciones hipotecarias y que están en manos de entidades financieras, y, nuestro Ayuntamiento, a pesar de tener todo el derecho y la obligación, no les imponen la tasa correspondiente por el uso anómalo de la vivienda aprobada en el año 2016, lo que desmotivaría a los grandes tenedores de tenerlos vacíos y, que al mismo tiempo, permitiría recaudar fondos para políticas sociales. Tampoco se adhieren a la ley de la Generalitat 24/2015 que permite la expropiación temporal de usufructo de viviendas vacías para dotar al municipio de un parque de viviendas para atender a las personas que están en situación de exclusión residencial.

El Ayuntamiento, este año pasado, se gastó 146.000 euros del dinero de los contribuyentes para atender la emergencia en el ámbito de la vivienda de la siguiente manera: en hostales 80.600 euros y en pisos gestionados por entidades privadas 65.500 euros, o sea que todo este gasto ha resultado un derroche totalmente infructuoso y deshonesto del erario público, ya que con esta cantidad el ayuntamiento hubiera podido alquilar unos 24 pisos, a una media de alquiler de 500 euros mes aproximadamente, ahorrando mucho dinero público, dotando al municipio de un parque de viviendas de alquiler social, todo ello, sin perder su obligación de no aliarse con el poder financiero y efectuar las medidas pertinentes para conseguir los pisos vacíos de los bancos. Estas medidas también facilitarían la posibilidad más económica de poder compartir piso a personas solas y aportaría una comodidad para las familias, imposible de obtener en una habitación de un hostal. Somos conocedores de que hay alguna familia con criaturas que lleva más de un año en una pensión y que para una familia numerosa nuestro consistorio llegó a pagar casi 6.000 euros mensuales entre la pensión y la comida durante un periodo superior a 6 meses, y éstos, tan sólo, son dos ejemplos de todas las insensateces cometidas por este consistorio.

Como no hay recursos para servicios sociales, ya que nuestro ayuntamiento les dota de un presupuesto totalmente insuficiente para poder ejercer su trabajo, la política que utiliza su dirección está más encarada a la represión, amenazas, indiferencia y negligencia, que intentar arreglar y prevenir los asuntos sociales y económicos de los ciudadanos figuerenses. “No podemos hacer nada” repiten como un mantra a las personas que acuden para intentar encontrar un apoyo a sus necesidades.

Algunos penosos ejemplos:

Las familias que reciben una prestación de 425 euros, por más miembros que hayan y criaturas, se les quita el Derecho a poder tener alimentos.

Hay personas que viven en Figueres y el consistorio se niega a empadronarlos, dejándolos sin Derechos ni sanidad pública e incumpliendo la ley especificada en el BOE número 71 del 24 de marzo de 2015, que obliga a los ayuntamientos a empadronar a todos los ciudadanos que viven en el municipio.

-El caso de una una chica de 18 años, muy enferma, que estaba durmiendo en la calle y que había ido a servicios sociales pidiendo ayuda porque había huido de su domicilio por malos tratos y, que en vez de haberla acogido rápidamente por apoyarlo, la “derivaron” en la sección de transeúntes de Cáritas, como si encontrarse con una adolescente que pasa fuera lo más normal del mundo … como Cáritas vive de ayudas y de subvenciones, tampoco se rompió la cabeza en analizar el problema de esta chica ni en dedicarle un momento de atención, y toda la ayuda que se les ocurrió hacer para un caso de esta magnitud, fue ofrecerle un bocadillo y la compra de un billete de vuelta a casa. Esperpéntico, pero cierto …

-El caso de una persona que no tenía electricidad y que servicios sociales le indicó que no se dirigiera a la Taula Energètica i de l’Habitatge de Figueres para que esta entidad no le podría resolver su situación ya que no se podía hacer nada …, o sea, que la administración en lugar de enfrentarse al poder de las eléctricas y seguir la ley 24/2015 que prohíbe que ningún ciudadano se quede sin luz, se desentendieron de su obligación de informar y ocuparse del cumplimiento de la ley, mintiendo al respecto, e intentando que esta víctima de la pobreza energética hablara con la Tabla energética para que se quedara más indefenso.

Amenazas reiteradas a las personas que pertenecen a la Taula Energètica i de l’Habitatge, intentando atemorizarlas en retirarles las ayudas en caso de que continuaran formando parte de nuestra entidad.

No velar por la salud pública de los ciudadanos permiten que vivan en pisos en malas condiciones con humedades, hongos, vidrios rotos, espacios de 37 metros cuadrados con 5 personas dentro y no hacer nada al respecto aunque haya criaturas.

El Ayuntamiento de Figueres tiene un piso de propiedad para alojar los desahuciados, con criaturas, el cual está ubicado en un quinto piso de una escalera tenebrosa que no reúne los mínimos requeridos por la Cédula de habitabilidad: La escalera no tiene puerta, ni electricidad, los escalones están agrietados, el pasillo es estrecho y totalmente oscuro …, o sea que en el caso de un incendio podría haber una masacre.

Respecto al asunto de la pobreza energética, el ayuntamiento sigue incumpliendo su obligación de poner un servicio de información hacia los usuarios con vulnerabilidad económica, para explicarles que las compañías energéticas no pueden cerrarlos los suministros, y que , en caso de hacerlo, que deben denunciarlo a su ayuntamiento para que los protejan y obliguen a las empresas a devolverles el consumo de inmediato. Hace dos años de este ley y continúan mirando hacia otro lado

En resumen, en Figueres hay un gobierno que está empobreciendo, despreciando y usurpando, cada vez más, los derechos de los ciudadanos, priorizando los beneficios de las grandes empresas y entidades financieras.

La pregunta clave es: ¿Hasta cuándo los vecinos continuaremos permitiendo este ultraje?

FUENTE: http://www.laverdadincomoda.com/la-taula-energetica-i-dhabitatge-de-figueres/.


+++ INFORMACIÓN…
Anomalias observadas en un piso a Figueres-Girona que fue entregado en febrero del 2016 por Habitatge de la Generalitat de Catalunya

.

Anomalies observades en un pis va que va ser entregat al febrer del 2016, per Habitatge de la Generalitat, al carrer Ponent, nº 36 a Figueres, sense ascensor, a una família composta per una dona, ara, embarassada i dues criatures de 9 i de dotze anys.

1-CUINA

Veiem que a la cuina, al safareig, té rovellada tota la finestra, a causa de l’aigua que cau del sostre quan plou.

2-MENJADOR

a)La finestra que dóna a la Terrassa no tanca bé.

b)La persiana està trencada.

c)Els vidres, com observareu, estan totalment esberlats, el que representa un perill de mort per a la família i sobretot, per als infants. Ja que en sortir o entrar els hi poden caure tots els vidres a sobre i degollar-los. Això s’ha produït pel fet que les finestres són molt senzilles i els marcs com es mouen poden trencar els vidres de poc espessor.

3-PORTES

Estan fetes de fullola prima i 4 llistons, com les de niu d’abella, però de mala qualitat. Una porta, que ja hi havia un furat abans, la van tapar amb pasta abans d’entregar el pis, però d’una manera totalment matussera. L’altra se’ls hi va trencar a ells per caure-hi una fusta a sobre.

4-PERSIANES

En dues finestres no n’hi ha. A les altres finestres que hi són, estan totes espatllades.

5-FINESTRES

Vidres de poc espessor. No tanquen bé i hi passa el fred i la calor tant pel marc com pels tapajuntes. Amb el fred regalimen aigua i mullen els llits impedint que s’hi pugui dormir. Les finestres i els muntants son d’una ínfima qualitat, no tenen pont tèrmic, i ni els vidres son dobles i no aïllen del fred i la calor.

6-HUMITATS

Al ser les parets fredes amb molt poc aïllament, les habitacions estan plenes d’humitat per la condensació del vapor de la respiració, de la cocció d’aliments a la cuina i el vapor de la dutxa i s’hi han fet fongs. Quan els hi van entregar el pis, van pintar les parets perquè no es veiessin els senyals, però han anat sortint i fins i tot cau la pintura a trossos de la paret i del sostre

7-LAVABO

Ens trobem també amb importants problemes de la humitat. Mireu la fotografia.

8-AÏLLAMENT:

Ja ho hem comentat. No n’hi ha.

9-DIPÒSIT D’AIGUA SANITARIA:

l’escalfador és petit i no te suficient aigua per poder-se dutxar tota la família.

11-TEMPERATURA:

En un dia d’hivern es va mesurar la temperatura i es va comprovar que:

A les 17:00 hores la temperatura del pis era de 9 graus. A les 22 hores era de 7’5 graus

Nota: La Taula Energètica i d’Habitatge de Figueres ha anat enviant diversos escrits a l’Ajuntament, amb fotografies del pis, des del mes de gener del 2017 advertint-los del perill que suposa aquest pis per tot l’ exposat, i mostrant-los el risc de mort que hi ha amb el vidre del menjador. Hem demanat que hi anés un tècnic que revisés l’estat d’aquest habitatge, però fins ara no hem rebut cap resposta, el que constata la manca de responsabilitat de l’Ajuntament de Figueres cap a l’atenció ciutadana. Deplorable